Blanca Payas, Sixense Satellite: „Studiile din satelit sunt utilizate pentru a sprijini autoritățile publice în protejarea orașelor în timpul dezvoltării proiectelor subterane”

Recent, am comunicat rezultatele și concluziile unui al doilea studiu din satelit pe care l-am derulat pentru București și care ne-a arătat zonele sensibile asociate cu anumite linii de metrou aflate în dezvoltare. Studiul este realizat în perioada aprilie 2023–octombrie 2024, se bazează pe imagini hi-res și pe măsurarea a peste 2,681,778 de puncte.

Am rugat-o pe Blanca Payas, General Manager Sixense Iberia & Satellite, colegii noștri alături de care am derulat acest studiu, să ne spună mai multe despre tehnologia din spate, cum poate fi acest studiu utilizat și de ce este el esențial în orice dezvoltare a infrastructurii de transport.

Care este relevanța unui astfel de studiu pentru un oraș care are și va avea atât de multe proiecte de infrastructură subterană, după părerea dumneavoastră?

În prezent, orașele mari se confruntă cu multe provocări: creșterea populației, îmbătrânirea infrastructurii, efectele schimbărilor climatice sub formă de evenimente extreme. În aceste condiții incerte, administratorii și proprietarii de active necesită informații fiabile, pe termen lung, despre performanța și starea activelor, pentru a lua decizii informate privind operarea și întreținerea acestora.
Analizele retrospective InSAR sunt efectuate pentru a stabili istoricul deformării terenului și a activelor, fiind utile în etapele de planificare și investigare a amplasamentului unui proiect, dar și pentru protecția juridică, permițând identificarea infrastructurilor deja afectate de deformări înainte de începerea lucrărilor de construcție. InSAR va sprijini administratorul infrastructurii in Romania sau proprietarul în toate etapele ciclului de viață al activului, de la planificare, studii documentare și investigarea amplasamentului, până la construire și monitorizare.
Astfel, realizarea unui studiu InSAR detaliat și precis în București, care să cartografieze modul în care terenul și activele s-au deformat în ultimii ani, reprezintă un instrument strategic foarte important atât pentru contractanții privați, cât și pentru entitățile guvernamentale responsabile de construcția și întreținerea infrastructurilor urbane, fără a perturba dinamica orașului, locuitorii și proprietățile acestora.

Care este importanța unui studiu InSAR înainte de începerea unui astfel de proiect în general?

Principalele obiective ale studiului Atlas InSAR, realizat înainte de începerea unui proiect de construcție de mari dimensiuni, sunt:
• Detectarea deformărilor terenului sau a instabilității activelor preexistente, având un inventar al punctelor critice pentru a permite implementarea unui plan de protecție.
• Identificarea vulnerabilităților, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea unui plan eficient de protecție și monitorizare pe durata execuției. Astfel, InSAR va sprijini implementarea unui plan eficient de monitorizare.
• Realizarea unei hărți a stării pre-construcție, care facilitează controlul stabilității în timpul și după desfășurarea activităților de construcție și, foarte important, stabilirea responsabilităților în cazul producerii unor daune asupra activelor.

Povestiți-ne mai multe despre tehnologia și expertiza Sixense Satellite în acest sens.

Sixense Satellite a dezvoltat o soluție unică, integrată, pentru monitorizarea mișcărilor terenului, denumită Atlas InSAR. Tehnologia noastră utilizează un lanț avansat de procesare a datelor satelitare, cu granularitate ridicată a datelor, pe bază de inteligență artificială și algoritmi predictivi.
De mulți ani, Atlas InSAR a fost utilizat cu succes de organisme publice pentru monitorizarea activelor acestora, precum și în proiecte majore de inginerie civilă. Echipa noastră de satelit include experți radar, ingineri și geologi dedicați monitorizării de la distanță a mișcărilor terenului. Acest lucru ne oferă o înțelegere profundă a analizei și gestionării datelor satelitare pentru a răspunde nevoilor clienților noștri.
Mai mult, echipa locală de ingineri români specializați în instrumentație terestră aduce expertiză și completează serviciile noastre cu date in-situ și un contact direct cu proiectele și nevoile acestora.
Unul dintre principalele avantaje ale Sixense este platforma Beyond, care oferă clienților un mod ușor de acces la proiectele și datele lor. Platforma noastră avansată WEB GIS, Beyond Monitoring, permite stocarea, vizualizarea și transformarea datelor de ultimă generație în informații acționabile. În plus, oferă posibilitatea de a integra măsurători de monitorizare in-situ cu rezultatele Atlas InSAR, oferind clienților un control scalabil și holistic asupra unei game potențial diverse de active.

Cum vedeți colaborarea dintre Sixense și autoritățile publice, începând de la acest studiu și expertiza implicată?

Setul de date privind mișcările terenului oferit de Sixense poate sprijini o varietate de nevoi și responsabilități ale autorităților și comunității. Rezultatele InSAR pot fi utilizate pentru a dobândi cunoștințe, a cartografia și evidenția vulnerabilitățile din clădiri și infrastructuri.
Informația este esențială pentru reducerea riscurilor, iar Sixense poate sprijini autoritățile publice în reducerea acestora, asigurând că orice contractant și/ sau terță parte afectată este bine informată și ia măsurile necesare pentru a proteja orașul, activele și comunitatea acestuia în timpul desfășurării proiectelor de infrastructură subterană.

Deformări în mai multe zone din București unde vor fi construite viitoarele linii de metrou

Efortul nostru continuu de informare legat de stabilitatea și siguranța mediului construit a culminat astăzi cu rezultatele publice ale celui de-al doilea studiu din satelit pe care îl facem în ultimii 5 ani. Imaginile InSar corespunzătoare perioadei aprilie 2023-octombrie 2024 ne-au arătat cat de vulnerabile sau nu sunt zonele din Capitală, ce vizează în mod special cartiere din proximitatea anumitor magistrale de metrou aflate în dezvoltare în acest moment.

Am prezentat toate aceste date cu scopul de a fi un sprijin pentru autoritățile gestionare de infrastructură și pentru a discuta constructiv despre soluțiile pe care le au la dispoziție încât să urmărească și să înțeleagă în profunzime impactul noilor dezvoltări asupra patrimoniului existent.

Am discutat despre toate acestea în materialul din Bursa de aici: https://lnkd.in/ddSqJ7c5

Sănătatea și siguranța structurală, prioritățile unei companii puternice

Digi24 a realizat un reportaj despre modul în care ceea ce facem menține sănătatea structurală a mediului construit în general – și în special a infrastructurii de transport. Mariana Garștea, Directorul nostru general a explicat mai multe despre activitatea noastră, planurile de creștere și proiectele unde aducem cea mai mare valoare.

De urmărit pe larg aici: https://lnkd.in/dtmh5QhP

Obligația autorităților publice: programele de monitorizare structurală și geotehnică pentru lucrările de infrastructură subterană din orașe

În cel mai recent interviu din Hotnews, Directorul nostru general, Mariana Garștea, vorbește despre noile dezvoltări urbane care subtraversează infrastructura existentă.

Care sunt riscurile, ce trebuie făcut și cum anume trebuie urmărită comportarea în timp a acestei infrastructuri, pentru a construi în siguranță – a explicat în materialul următor: https://lnkd.in/dayMWSPM

Interviu cu Mariana Garștea, Sixense România: Cât costă monitorizarea geotehnică și structurală făcută ca la carte?

#SixenseÎnMedia, unul dintre subiectele spinoase ale industriei noastre este problematica costurilor. Ce presupune, de fapt, un proces corect de monitorizare structurală și geotehnică? Ce investiții trebuie avute în vedere? Cum este necesar să se uite factorii de decizie la acest context, pentru a evalua corect partenerii de monitorizare și a lua decizii care să nu afecteze sănătatea structurală a proiectelor lor?

MARIANA GARŞTEA, CEO Sixense România, a discutat deschis despre acest subiect într-un interviu acordat CLUB ANTREPRENOR. Iată ce a explicat.

https://lnkd.in/d_yv_Hh3

O discuție despre bugete și obstacole în calea monitorizării geotehnice și structurale

#SixenseNewsletter 🔔 Ediția din luna august a newsletterului nostru e LIVE!

A ajuns la cei 2.000+ abonați ai noștri, cu vești și informații despre:

– care sunt obstacolele care împiedică implementarea unui proces corect de monitorizare geotehnică și structurală

– explicații importante despre subiectul costurilor și investiției în urmărirea comportării în timp a construcțiilor

– repere de bune practici din proiecte internaționale de succes

– noutăți din activitatea noastră din ultima lună.

Întreaga ediție este mai jos, iar aici vă puteți abona pentru a primi direct în Inbox edițiile viitoare: https://lnkd.in/dp9uMgCH

Gala Capital Femei de Succes! Mariana Garștea: „Ce facem noi este să urmărim cum se comportă construcțiile”

Pe 21 iunie a avut loc Gala Capital Top 100 Femei de Succes. Cu această ocazie s-au premiat rezultatele remarcabile ale femeilor din 11 categorii. La categoria Antreprenoriat, Mariana Garștea, directorul general al Sixense România a primit distincția „Management feminin în industria de construcții.”

Mai multe detalii gasiti aici:

Gala Capital Femei de Succes! Mariana Garștea: „Ce facem noi este să urmărim cum se comportă construcțiile” – Evenimentul Zilei (evz.ro)

Sixense deschide un nou sediu la Cluj

MARIANA GARŞTEA, Directorul nostru general, despre planurile noastre de dezvoltare: „Deschiderea celui de-al doilea sediu reprezintă, pentru noi, o dovadă a consolidării business-ului nostru și un răspuns la solicitările pe care le-am primit pentru serviciile noastre, atât în sfera de proiecte publice de infrastructură, cât și în categoria de investiții și dezvoltări private. După 13 ani de activitate în România, cu o hiper-specializare pe tot ceea ce înseamnă soluții de urmărire a comportării construcțiilor în timp, ne bucurăm să creștem, să confirmăm dezvoltarea acestei nișe în care activăm și să fim mai aproape de profesioniștii și decidenții care au nevoie de serviciile noastre”.

🔺 Mai multe informații despre acest subiect puteți citi în comunicatul preluat de Bursa – aici: https://lnkd.in/daQ5dw6S sau în Ziua de Cluj, aici: https://lnkd.in/dqXia7SY

Dăm startul campaniei video cu explicații scurte și accesibile despre ce ne spune legislația cu privire la sănătatea structurală a celor mai diverse proiecte din mediul construit.

InformedBySixense este o campanie video prin care explicăm în mod accesibil și concret – ce spune legislația despre cum se face corect urmărirea comportării construcțiilor în timp pentru proiecte de construcții din cele mai diverse categorii. Vorbim pe scurt despre bunele practici și standardele domeniului de monitorizare structurală și geotehnică, pentru ca factorii de decizie și toți cei implicați într-un proiect să știe ce au de făcut pentru a asigura sănătatea structurală a asset-ului lor.

Mai multe ne spune chiar MARIANA GARŞTEA, Directorul nostru general, în clipul video de aici:

https://www.linkedin.com/posts/sixense-romania_informedbysixense-informedbysixense-activity-7209065113608171520-cd5z?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Sixense Group își consolidează prezența în România

Sixense Group, lider mondial în domeniul soluțiilor pentru sănătatea structurală a mediului construit, își consolidează prezența pe plan local, prin deschiderea unui nou sediu, la Cluj, după o prezență de 13 ani în România. Anual, Sixense România investește aproximativ 8% din cifra de afaceri în dezvoltarea afacerii și instruirea specialiștilor săi.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/sixense-group-isi-consolideaza-prezenta-in-romania-21617957

MARIANA GARŞTEA, CEO Sixense România, a participat la prima dezbatere dintr-un eveniment de la noi

La finalul lunii martie, MARIANA GARŞTEA, CEO Sixense România, a participat la prima dezbatere dintr-un eveniment de la noi – dedicată exclusiv riscurilor mediului construit și modului în care monitorizarea geotehnică și structurală le anticipează și ne ajută să le gestionăm.

A discutat mai ales despre monitorizarea real-time, în cazul proiectelor de infrastructură de transport. „Implementarea soluțiilor digitale în proiecte de infrastructură este un mare pas înainte pentru noi, pentru România. În primul rând, vorbim despre întreținere predictivă și despre gestionarea proactivă a riscurilor. Prin integrarea senzorilor, a dispozitivelor IoT, a analizei de date, a algoritmilor de inteligență artificială, astăzi cunoaștem informații fără precedent despre sănătatea structurală a infrastructurii de transport și despre performanța acesteia”, explică Mariana.
Întreaga dezbatere este de urmărit aici: https://lnkd.in/eZvheBir

Suntem încântați să anunțăm o colaborare strategică alături de Hydro Proiect Invest SRL, MARINE RESEARCH SRL și Sixense Helimap

Suntem încântați să anunțăm o colaborare strategică alături de Hydro Proiect Invest SRL, MARINE RESEARCH SRL și Sixense Helimap, în cadrul unui parteneriat important, pe o perioadă de patru ani, cu Autoritatea Portuară Constanța. Împreună, ne ocupăm de monitorizarea digurilor de protecție în porturile Constanța, Mangalia și Midia.

Activitățile de monitorizare cuprind o gamă largă de metodologii hidrografice, incluzând evaluări batimetrice precise, analize avansate ale sonarului cu scanare laterală și cartografiere batimetrică cu rezoluție foarte înaltă. În plus, abordarea proiectului integrează măsurători geodezice, se vor monitoriza cu atenție deplasările verticale, orizontale și spațiale de deasupra suprafeței apei. Suplimentar, va fi utilizată tehnologia de scanare Lidar pentru a asigura o precizie fără precedent în poziționare și achiziția comprehensivă a datelor topografice.
Ne bucurăm să contribuim la stabilirea unor noi standarde pentru excelența și inovația în monitorizarea zonelor costiere.

Cum asigură autoritățile publice implementarea corectă a lucrărilor de monitorizare structurală și geotehnică în proiectele de linii de metrou?

În perioada care urmează, sunt demarate multe proiecte importante, pe care comunitățile și mediul construit din România le așteaptă de mult timp. Câteva exemple sunt liniile de metrou M6 și M4 din București sau linia de metrou de la Cluj.

MARIANA GARŞTEA, Directorul nostru general, a explicat mai multe despre abordarea corectă a lucrărilor de monitorizare structurală și geotehnică pentru acest tip de proiecte, pentru a ne asigura că vom avea o infrastructură sigură și durabilă.

„O linie de metrou reprezintă un proiect extrem de complex, cu impact major asupra comunității și asupra mediului construit, așa că siguranța structurală trebuie să fie o prioritate”, explică ea.

Interviul complet, mai jos.

https://www.capital.ro/cum-asigura-autoritatile-publice-implementarea-corecta-a-lucrarilor-de-monitorizare-structurala-si-geotehnica-in-proiectele-de-linii-de-metrou.html

Cum avem grijă de stadioanele noastre?

Interviu cu Mariana Garștea, Director General Sixense România

În România se construiesc multe proiecte de infrastructură de toate tipurile. Dacă luăm unul dintre cele mai recente exemple chiar din regiune – stadionul Arena Gheorghe Hagi –, infrastructura sportivă este una dintre prioritățile și investițiile pe care le vedem sistematic în ultima perioadă.

Cât se ia în calcul și întreținerea acestor proiecte pe termen lung? Când se planifică un stadion sau o sală polivalentă, cum anume este vizată și integrată și menținerea acestora în siguranță deplină pe termen lung? Cum se procedează și ce trebuie urmărit atunci când vorbim despre toată durata de viață a unei infrastructuri de o asemenea amploare și importanță?

Despre toate acestea ne vorbește Mariana Garștea, Director general al Sixense România, companie care oferă expertiză și servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp, cu o experiență semnificativă în proiectele de infrastructură sportivă de peste tot din țară.

Mai multe detalii găsiți în linkul de mai jos:

Link: https://www.dobrogeanews.ro/cum-avem-grija-de-stadioanele-noastre-pentru-proiectele-de-acest-tip-urmarirea-comportarii-in-timp-nu-este-optionala-ci-este-o-dovada-a-sigurantei-structurii-si-a-comunitatii/

 

Noi suntem Sixense România

22 de ingineri și specialiști fac parte din echipa noastră. 22 de oameni formați într-un mix de competențe și specialități: de la inginerie mecanică la inginerie electrotehnică, geotehnică, geodezie, geologie, construcții civile.

Prin acest mix de cunoștințe și formări, ne diferențiem în industria noastră și vedem 360 orice fel de provocare legată de întreținerea mediului construit.

Interviu cu Mariana Garștea, Sixense România: Pentru 2024, îmi doresc să fim cu un pas mai aproape de a înțelege cât de important este să ai grijă de mediul construit

Început de an pentru industria construcțiilor. Am stat de vorbă cu una dintre companiile importante din acest sector – este vorba despre Sixense România, care se ocupă de servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp, prin soluții digitale și expertiză integrată.

Compania este parte din liderul mondial în domeniu, Sixense Group, dar și membru co-fondator al singurei asociații de profil, Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS), cu o puternică orientare spre diseminarea de bune practici în industrie.

Am intrat în dialog cu Mariana Garștea, Directorul general al Sixense România, care ne-a povestit mai multe despre cum încep acest an, ce urmează în industria în care activează și ce planuri au pentru 2024.

 

Mai multe detalii gasiti aici:

https://www.clubantreprenor.ro/2024/01/23/interviu-cu-mariana-garstea-sixense-romania-pentru-2024-imi-doresc-sa-fim-cu-un-pas-mai-aproape-de-a-intelege-cat-de-important-este-sa-ai-grija-de-mediul-construit/

Comunicat de presă rezultate business 2023

Unul dintre factorii care au determinat creșterea business-ului Sixense România este diversificarea tipurilor de proiecte în care compania s-a implicat anul trecut. Astfel, Sixense România a gestionat activitatea de monitorizare geotehnică și structurală pentru o serie de proiecte de infrastructură critică, precum și peste 50 de lucrări de încercare cu probe pentru testarea siguranței structurale a mai multor poduri din țară.
Mai multe detalii gasiti:
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/crestere-de-50-a-afacerilor-pentru-sixense-romania-compania-a-intrat-pe-segmente-noi-de-piata-21513651
sau
https://www.forbes.ro/afacerile-sixense-romania-au-crescut-cu-50-in-2023-pe-fondul-diversificarii-tipurilor-de-proiecte-compania-s-a-ocupat-de-incercarea-cu-probe-a-podului-suspendat-din-braila-379226

Final de 2023 în industria construcţiilor: „Monitorizarea comportării în timp acţionează ca o barieră de prevenţie şi protecţie pentru proiectele deja vulnerabile”

 

Anul care trece a fost unul plin de provocări pentru industria construcţiilor şi pentru jucătorii care activează în acest sector. De la modificări fiscale până la introducerea de noi standarde legislative care trebuie respectate de cei care construiesc şi întreţin proiecte de construcţii, realitatea lui 2023 a fost una dinamică, în care cuvântul-cheie a fost „adaptare”.

Care sunt lecţiile cele mai importante ale industriei din acest an? Ce urmează să se întâmple şi pentru ce este nevoie să se pregătească dezvoltatorii şi gestionarii de infrastructură?

Am discutat cu doamna Mariana Garştea, Directorul general al Sixense România, o companie specializată în soluţii pentru urmărirea comportării construcţiilor în timp, care deţine şi singurul laborator autorizat de analize şi încercări în construcţii din România, dedicat exclusiv operaţiunilor de monitorizare geotehnică şi structurală. Cu o activitate de peste 12 ani pe piaţa locală, ca parte dintr-un grup internaţional de renume, compania a urmărit îndeaproape schimbările din industrie, pentru a se adapta noilor cerinţe şi pentru a-şi ghida clienţii să dezvolte şi să întreţină proiecte mai sănătoase structural.

Mai multe detalii gasiti aici:  https://www.bursa.ro/advertorial-final-de-2023-in-industria-constructiilor-monitorizarea-comportarii-in-timp-actioneaza-ca-o-bariera-de-preventie-si-protectie-pentru-proiectele-deja-vulnerabile-63554153

 

 

 

SIXENSE primeste autorizatie ca laborator de analize si incercari in constructii

Sixense Romania, companie specializata in solutii de monitorizare a comportarii constructiilor in timp, parte din Sixense Group, primeste oficial autorizatia ca laborator de analize si incercari in constructii. Prin aceasta autorizare, compania garanteaza expertiza si nivelul de calitate oferit deja prin serviciile sale de monitorizare geotehnica si structurala.
Autorizarea Sixense Romania ca laborator de analize si incercari in constructii (conform standardului ISO/IEC 17025) presupune o garantie de calitate pe 3 arii importante din activitatea companiei: acustica si vibratii, geotehnica si teren de fundare, respectiv incercari pentru expertizarea constructiilor.
In acest fel, Sixense Romania devine sigura companie care are un laborator autorizat dedicat exclusiv monitorizarii structurale si geotehnice.

SCHIMBAREA TREBUIE SĂ VINĂ DE LA BENEFICIAR, PRIN CERINȚELE PE CARE AR TREBUI SĂ LE AIBĂ PENTRU LUCRĂRILE DE MONITORIZARE STRUCTURALĂ ȘI GEOTEHNICĂ

O serie de incidente legate de infrastructura feroviară atrag din nou atenția în ultima perioadă asupra necesității de a planifica și întreține podurile și tunelurile pe care sute de trenuri le traversează în fiecare zi.

 

 

Subiectul siguranței și al sănătății structurale a infrastructurii de transport nu a fost nicicând mai actual. Despre el vorbim cu Mariana Garștea, CEO Sixense România și Președinte al APMGS (Asociația Profesională de Monitorizare Geotehnică și Structurală).

Ce soluții avem la dispoziție? Ce rol joacă monitorizarea în acest sens și cum se face corect? Ne explică doamna Garștea, care conduce în prezent o echipă cu expertiză complexă, la intersecția dintre inginerie geotehnică și structurală și tehnologie și care, de asemenea, are în portofoliul său multe alte proiecte critice de infrastructură.

Mai multe detalii gasiti aici : https://arenaconstruct.ro/despre-infrastructura-feroviara-in-degradare-schimbarea-trebuie-sa-vina-de-la-beneficiar-prin-cerintele-pe-care-ar-trebui-sa-le-aiba-pentru-lucrarile-de-monitorizare-structurala-si-geotehni/